Ieder jaar worden in ons land 119.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd. Ondanks de vele inspanningen van alle betrokken instanties blijkt het een lastige, complexe opgave om dit aantal terug te dringen. Het Ministerie van V&J en het Ministerie van VWS hebben de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel misbruik ingesteld om de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting te geven. Belangrijkste ‘instrument’ om dit te realiseren, zijn de leden van de Taskforce. Zij zijn deskundig, betrokken bij het onderwerp en hebben vanuit hun dagelijkse functie invloed op het krachtenveld rond de aanpak van kindermishandeling.

Als projectleider heb ik samen met verschillende bestuurders en onder leiding van Taskforce lid Hugo de Jonge, toen wethouder in Rotterdam, de Handreiking voor gemeentebesturen “Regie op de aanpak van kindermishandeling” opgesteld. Ook heb ik samen met een ander Taskforce lid, Janet ten Hoope, op basis van input van heel veel deskundigen een advies opgesteld over een verbetering van de aanpak van Vechtscheidingen. Janet was ten tijde van de Taskforce plaatsvervangend hoofdofficier van justitie.

Ruim een jaar heb ik me in mogen zetten voor dit enorm belangrijke thema. Een thema dat door merg en been gaat en me diep raakt. Ik ben trots dat ik hier een bijdrage aan heb mogen leveren, maar gefrustreerd omdat het zo’n taaie en complexe materie is waarin het lastig is om, vanuit de positie die ik had, het grote verschil te kunnen maken. Wat me nooit meer los zal laten is de slogan van de campagne van de week tegen de kindermishandeling in 2016:

“Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling”.
#ikkijknietweg