De opdracht voor de Expeditie Duurzame Zorg – Rotterdam Feijenoord is alweer een paar jaar geleden, maar ik kijk nog steeds met heel veel trots en plezier terug op dit project. Het was een project met een kop en staart, van verkenning, ontmoeting, samenwerking, interventie tot en met de borging. Mijn werkzaamheden gingen ‘door alle lagen heen’: Van het ministerie tot aan het wijkgebouw!

De Expeditie was een gezamenlijke aanpak waarin landelijke en lokale partijen de strijd aangingen tegen overgewicht, obesitas en diabetes in de Afrikaanderwijk, Hillesluis en Bloemhof. De bewoners van deze wijken zijn relatief jong en ervaren een slechte gezondheid. Er is sprake van armoede, werkloosheid en hoge zorgconsumptie. Eén van de onderdelen van het project was de ‘Camper-Expeditie’ waarbij een camperbusje de wijk in ging. Vanuit de camper gaven professionals, zoals fysiotherapeuten en diëtisten, maar ook sportverenigingen informatie over een gezonde en sportieve leefstijl. Ook was er aandacht voor diabetes. Zo vulde een praktijkondersteuner de DiabetesRisicoTest in met bewoners en voerde aanvullende metingen uit. Daarnaast was een huisarts, internist of wijkverpleegkundige op afroep aanwezig.

Ik was bij de hele Expeditie betrokken en heb partijen in de wijk met elkaar verbonden. Vanuit dit eerste contact zijn meerdere ontmoetingen en samenwerkingen ontstaan en met elkaar is een concept ontwikkeld en vormgegeven. De camper stond meerdere keren op verschillende plekken in de wijk, van het winkelcentrum tot aan de moskee en werd druk bezocht door de bewoners. Deze interventie is ook in de database Gezond Leven opgenomen van het RIVM. De partijen hebben elkaar gevonden en werken nu duurzaam met elkaar samen.